anna-pritchard-wqcQ6ODwPxU-unsplash.jpg

´Bevallen vanuit je kracht´ zwangerschapscursus

in De Kraamvogel in Antwerpen

voor zwangeren die zich willen voorbereiden op een natuurlijke en positieve bevalling

Elke bevalling is een vormende ervaring en een unieke start in een nieuw leven.

Hoe mooi is het als je zelfverzekerd en vol vertrouwen naar deze dag uitkijkt? Hoe bijzonder voelt het vanuit je eigen kracht te baren, helemaal natuurlijk. Hoe waardevol is het alle natuurlijke middelen in te zetten om jezelf en je baby een zachte liefdevolle geboorte te schenken?

Bij deze cursusreeks in samenwerking met het Expertisecentrum Kraamzorg de Kraamvogel krijg je tips, tools en technieken om je op een fijne en natuurlijke bevalling voor te bereiden.

Wat houdt deze zwangerschapscursus in?

Module 1

Arbeid en bevalling algemene informatie

In de eerste les leer je wat je te wachten staat tijdens de geboorte van je babytje. We bespreken de fases van een bevalling en gaan in op de fysiologie tijdens de geboorte.
Welke keuzemogelijkheden je hebt, welke emoties en sensaties je hierbij kan verwachten en hoe jij en je partner hier mee om kunnen gaan. Ook staan we stil bij de eerste ontmoeting met je baby.

Lesgeefsters zijn de vroedvrouwen Fleur en Tine van praktijk Fleurentine.

Module 2
Natuurlijk bevallen met alternatieve pijnbestrijding

In deze les krijg je een ruim overzicht van allerlei mogelijke opties die je hebt om een positieve invloed uit te oefenen op stress en pijnbeleving tijdens de bevalling. Je gaat de 6 centrale krachtbronnen leren kennen die de positieve bevallingshormonen stimuleren en het lichaam in zijn natuurlijke functies ondersteunen.

Je krijgt tools aangereikt om vertrouwen op te bouwen en veiligheid te creëren, om zeer rustig en ontspannen te blijven tijdens de arbeid.

Er is ruimte om op vragen in te gaan en thema´s te bespreken als: geboorteplan, veel gebruikte medische interventies, wanneer navelstreng doorknippen, oxytocine prik, inleiding ...

Lesgeefster is Colette Sauerwein.

Module 3

Ademhalingstechnieken voor diepe ontspanning

Ademhaling is voor de meeste mensen de makkelijkste manier om met zichzelf te verbinden en te ontspannen. De juiste ademhalingstechniek is vermoedelijk hetgeen wat het grootse impact maakt om vlotter en met minder pijnbeleving te bevallen. Het geeft je een houvast, het gevoel van controle te bewaren en brengt meer zuurstof in de cellen zodat het lichaam haar werk optimaal kan doen.

Voor elke fase van de bevalling krijg je tijdens deze les specifieke ademhalingstechnieken aangeleerd. Je krijgt inzicht welke je wanneer kan inzetten en waarom. Hierdoor ben je in staat voor jezelf te kiezen welke techniek je fijn vindt en mee wilt nemen naar de geboorte van je kindje.

Lesgeefster is Colette Sauerwein.

Module 4

Introductie hypnobirthing - de mentale voorbereiding

Iedereen hoorde wel eens een verhaal van een moeilijke en of zware bevalling, wat vaak zorgt voor angst, zorgen en spanning in je eigen zwangerschap.
De hypnobirthingfilosofie geeft vertrouwen in het bevallingsproces en levert een houvast om vanuit rust en ontspanning de bevalling te beleven.

De hypnosetechnieken zorgen ervoor dat je angsten en stress los kunt laten en een positieve visie van de naderende geboorte ontwikkelt. Zo leer je onder andere zelfhypnose toe te passen om je tijdens de arbeid intens te focussen, ontspannen en de weeën de baas te blijven.

Deze introductie geeft je inzicht over de bestaande hypnobirthingprincipes en -technieken, waarvan we er enkele in praktijk zullen omzetten.

De volgende elementen komen aan bod:

 • Contact maken met je baby

 • Een positieve visie van je bevalling creëren

 • Affirmatie

 • Visualisatie

 • Zelfhypnose

 • Diepe ontspanning

 • Angsten en zorgen loslaten

Heb je na deze avond de smaak te pakken? Dan kan je de tips en tools uit deze introductie al gebruiken of kiezen om een volledige cursus hypnobirthing te volgen.

Lesgeefster is Colette Sauerwein.

Module 5
Welkom baby! Survivaltips voor de eerste weken...

Je bent thuis met je baby. In deze workshop krijg je een beeld van wat je mag verwachten als je thuis komt met je baby.

Er wordt ingegaan over wat een baby eigenlijk verwacht van jou als moeder en vader, wat heeft hij/zij nodig, wat zijn basisbehoeften, hoe komt hechting tot stand, communicatie tussen moeder en baby. Tijdens deze interactieve les is het natuurlijk ook de bedoeling dat jouw vragen worden beantwoord, zodat je realistisch voorbereid de komst van je baby kan tegemoet zien.

Lesgeefsters zijn de vroedvrouwen Fleur en Tine van praktijk Fleurentine.

Werkbladen

Voor het begin van de les sturen we voor de modules 2-4 werkbladen per e-mail op aan alle deelnemers. Ze zijn een samenvatting van alle belangrijke aandachtspunten en tegelijkertijd de handleiding om alle tips, tools en technieken praktisch te integreren. Ze zitten vol oefeningen om de lesinhoud te verdiepen en onder de knie te krijgen.

3 stappen ter voorbereiding van een betere bevalling

 1. Kom naar de 3 zwangerschapslessen

 2. Verdiep de inhoud met je werkbladen en oefeningen

 3. Pas de tools en technieken toe bij de bevalling

Na deze cursus...

1.

weet je perfect hoe een bevalling kan aflopen.

2.

kan je tijdens de ontsluitingsweeën een diepe en ontspannen ademhalingstechniek toepassen.

3.

ga je je zelfverzekerd en vol vertrouwen voelen om je weeën optimaal te kunnen opvangen.

4.

begrijp je waarom intuitief meeduwen wint voor hard persen tijdens de uitdrijvingsfase.

5.

heb je inzichten over de samenhang van angst-spanning-pijn.

6.

zie je waar je angsten jezelf tegenhouden en kan je ze omvormen naar dingen die je wel wilt.

7.

heb je de nodige tools om jezelf te kalmeren en op elk moment de controle te houden.

8.

ken je de essentiele schakels om je energie tijdens de bevalling in balans te houden.

9.

heb je een visie gecreerd en afgestemd over de essentiële wensen/verlangens omtrend de geboorte van jullie kindje.

10.

kan je je persoonlijke affirmaties en visualisaties inzetten om je onderbewuste brein positief te stimuleren.

11.

herken je de basisbehoeftes van je kindje na de geboorte en weet hoe je deze kan vervullen.

12.

ben je goed voorbereid op de kraamtijd en weet je hoe je met je baby een goede start kunt maken.

Over Colette

 

Ik ben Colette, bezielster van deze Hypnosepraktijk.

Ik ik ben geboren in 1980 en opgegroeid in Duitsland. Een aantal jaar geleden heeft me de liefde naar België getrokken. Ondertussen woon ik met mijn partner in Wijnegem bij Antwerpen waar ook 2015 en 2019 onze geweldige kinderen Leon en Louise geboren zijn.

Na een opleiding als een kunst- en cultuurleraar en een graduaat in sociale pedagogie, heb ik in een eerste loopbaan gewerkt als consulent in de economische sector.

Na het einde van mijn studie ben ik begonnen met een uitgebreide hypnotherapie opleiding met ondertussen meer dan 500 uur cursus en supervisie bij het Zentrum für Angewandte Hypnose in Mainz, Duitsland. 

Al sinds ik als jonge volwassene zelf in contact kwam met de moderne hypnose heeft dit mij gefascineerd. Ik hou van het gevoel in trance te zijn en ben steeds weer opnieuw onder de indruk van het potentieel aan innerlijke beelden en gevoelens. Door de gevoelige contacten met diepe innerlijke waarheden in een trance vind ik steeds weer helende rust en kracht. Ik ben dankbaar deze ervaring te kunnen delen met mijn cliënten en ieder individu een stukje te kunnen begeleiden op zijn/haar weg.

Na de hypnobirthing-geboorte van mijn eerste kindje heb ik in Nederland bij Mucha Mama Hypnobirthing een opleiding gevolgd om zelf zwangerschapscursussen te kunnen geven. Sinds 2016 ben ik gecertificeerde cursusleidster voor hypnobirthing cursussen en geef als één van de eerste in België regelmatig bevallingscursussen met hypnose.

Mijn missie is, om zo veel mogelijk zwangeren/koppels te coachen hoe een zachte, rustige en liefdevolle geboorte voor henzelf en hun kindje in handbereik komt.

Ik ben ervan overtuigd dat wij vrouwen het nog steeds kunnen - ´bevallen vanuit ons eigen kracht´! In mijn zwangeschapscursussen help ik, om terug naar onze vrouwelijke oerkracht te vinden, te connecteren met onze intuïtie en ons onderbewustzijn. Daarvan profiteren we tijdens de bevalling en ook nadien als moeders.
Ik kijk ernaar uit om dit met je te delen!

Over Fleur

 

Ik groeide op in een landelijke omgeving in Nederland. De natuur, creatief bezig zijn, de zorg voor mijn poppen en kleine kinderen uit de buurt waren mijn wereld. De poppen verdwenen in de loop van de tijd. De creativiteit, interesse in de natuur en kleine kinderen groeide verder.

Ik ging studeren aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Als uitwisselingsstudent kwam ik onder andere terecht in Londen en New York. Andere culturen, op je eigen benen staan, nieuwe belevenissen. Allemaal dingen waar ik energie van kreeg. Na mijn studie werkte ik als zelfstandige in de creatieve sector en leerde ik mijn man kennen. De droom om moeder te worden kwam uit.

 

Na de geboorte van ons eerste kindje, verhuisden wij naar Antwerpen. Nieuwe uitdagingen, nieuwe kansen. Met mijn zwangerschap en bevalling nog vers in mijn geheugen, voelde ik een nieuwe roeping: Ik wilde vroedvrouw worden.

Tijdens het laatste jaar van mijn opleiding vroedkunde liep ik stage in een verloskundige praktijk in Nederland. Daar stond een natuurlijke benadering van zwangerschap en bevalling en de aandacht voor ouder en kind centraal. Ik voelde meteen dat ik ook zo wilde werken in België.

Vele ervaringen en een tweede en derde kindje later, wil ik jullie graag op weg helpen.

Ik kijk er naar uit om jullie te informeren tijdens jullie zwangerschap, te begeleiden na de bevalling en in de eerste jaren van het ouderschap.

Over Tine

 

Ik groeide op in een gezin waar gezonde voeding en een kritische blik op de gangbare standaard normaal waren. Twee van mijn zusjes werden thuis geboren en daar werd het eerste zaadje naar de interesse voor vroedkunde geplant. Het bleek een plantje te worden dat wilde blijven groeien.

De interesse bleef en kwam tot uiting tijdens mijn schoolwerken. Dus belandde ik op de Artevelde hogeschool in Gent om vroedvrouw te worden. Buiten de grenzen kijken bleek echter noodzakelijk omdat de Belgische visie en gewoontes om met zwangere en bevallende vrouwen om te gaan niet steeds strookten met mijn idealen. Ik ging op stage in Finland en verkende de brousse van Guatemala.

In Antwerpen deed ik ervaring op in het ziekenhuis tijdens mijn werk op de materniteit en pediatrie. Ik volgde nog een postgraduaat tropische geneeskunde om vervolgens in het multiculturele Antwerpen bij Kind & Gezin terecht te komen.

 

De drang naar eerlijke en correcte info over wat voor velen een van de grootste gebeurtenissen in hun leven is, was nog niet gestild. Ik werd zelf moeder en voelde nog maar eens hoe belangrijk het was dat (toekomstige) ouders toegang krijgen tot de zorg en informatie die ze echt nodig hebben zodat ze vanuit hun eigen achtergrond bewuste keuzes kunnen maken.

74654692_2241077079330654_21499430149931

Praktisch

 

Hoe verloopt een cursus?

Inschrijven en betalen kan je via De Kraamvogel website.

Je onvangt een bevestigings e-mail en kort voor de cursus de link om de Zoom meeting bij te wonen.

Voor de modules 2-4 bezorgen we je verder een e-mail met je werkbladen voor je persoonlijke notities en praktische oefeningen. Breng deze best afgeprint mee naar de les.

Op je gekozen datum volg je solo of samen met je partner de cursus.

Na de cursus kan je je favoriete tools en technieken blijven oefenen en verdiepen zodat het in de bevalling helemaal vanzelf gaat.

Wat kost een cursus?

Kostprijs voor de 5 modules: 133 EUR

Het is niet mogelijk om alleen één enkele les bij te wonen.

Wat is de beste timing?

Deze cursusreeks kan je op elk moment van je zwangerschap volgen. Eender of je verkiest thuis, in het ziekenhuis of in een geboortehuis te bevallen. 

Wanneer vindt deze zwangerschapscursus plaats?

Module 1:  Maandag 11.01.21 19u - 21u00/21u30

Module 2:   Maandag 18.01.21 19u - 21u00/21u30

Module 3:   Maandag 25.01.21 19u - 21u00/21u30

Module 4:   Maandag 01.02.21 19u - 21u00/21u30

Module 5:   Maandag 08.02.21 19u - 21u00/21u30

Op locatie of online?

Wegens de coronacrisis wordt deze cursus online via Zoom gegeven.
(De cursussen gaan door in ECK de Kraamvogel Geuzenstraat 6 2000 Antwerpen)

Schrijf je hier in

Deelnemers aan het woord

0

WINKELMAND

Contact

Vaartdijk 29

2110 Wijnegem

>>> google maps

Telefoon  0465 / 54 85 17
E-mail  colettesauerwein@gmail.com

 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube Channel

Blijf je graag op de hoogte

van mijn aanbod?

Vragen? Stuur me een berichtje.

©2020 Colette Sauerwein

Alle rechten voorbehouden

Privacyverklaring & disclaimer

Algemene voorwaarden